Smart afgasset gødning (SMARAGD) - (udv.)

Smart afgasset gødning (SMARAGD) - (udv.) - SEGES Projektsitet

Projektet har til formål at optimere landbrugets økonomi og reducere miljøpåvirkningen ved at optimere udnyttelsen af næringsstofferne i afgasset husdyrgødning/biomasse. Målet med projektet er at bygge og demonstrere et koncept som øger i udnyttelsen af næringsstoffer i afgasset biomasse, ved at gøre det muligt for landmænd at bestille og modtage en næringsstofsammensætning, der matcher bedriftens behov. Projektet har modtaget tilskud fra GUDP i 2018 og gennemføres som et samarbejde mellem SEGES, Vestjysk og Nature Energy Biogas. Konceptet demonstreres hos de knap 90 landmænd, der leverer husdyrgødning til Videbæk Biogas.

I projektet sammenholdes sammensætningen af afgasset produkter med behovet hos aftagerne. For et udsnit af de knap 90 gylleleverandører på Videbæk Biogas gennemføres en detaljeret analyse af næringsstofudnyttelsen og mulighederne for at reducere behovet for handelsgødning. Desuden udvikles et koncept for levering af brugertilpasset gødning fra biogasanlægget, således at det leverede produkt i så vid udstrækning som muligt opfylder afgrødernes behov for kvælstof, fosfor og kalium. I gødningsplanlægningsprogrammet Mark Online, som anvendes på ca. 85 pct. af landbrugsarealet, beregner planteavlskonsulenten et optimalt N:P:K-forhold for den enkelte modtager i forbindelse med gødningsplanlægningen. For det kan ske automatisk, skal der udarbejdes en ny optimeringsalgoritme til Mark Online. Målet med optimeringen er, at der skal anvendes så lidt handelsgødning som muligt på modtagernes bedrifter.

Landbruget køber hvert år handelsgødning for mere end 2 mia. kr., og de udbringer knap 40 mio. ton husdyrgødning. Af driftsøkonomiske årsager er det helt afgørende, at gødningsressourcerne anvendes optimalt. Ved at tilpasse den afgassede til bedriftens behov, kan landmanden reducere sit indkøb af handelsgødning og sikre at planterne opnår en optimal tildeling. Desuden optager planterne afgasset gødning bedre end frisk gylle og dybstrøelse, hvilket giver et større afkast på markerne.


© 2021 - SEGES Projektsitet